EPD sertifikatas statybų pasaulyje: Kodėl tai svarbu ir kaip „Primostar“ toliau žengia tvarumo kryptimi
EPD sertifikatas

Aplinkos tausojimas statybų pramonėje tampa vis svarbesnis, o daugelyje šalių to jau ir reikalaujama. EPD (angl. Environmental Product Declaration) – tai dokumentas, kuriame nurodomas gaminio ar paslaugos poveikis aplinkai per visą jo gyvavimo ciklą. Jame pateikiama informacija nuo žaliavų gavybos ir apdorojimo iki gaminio pagaminimo, jo naudojimo pradžios ir galiausiai jo šalinimo ar perdirbimo.

EPD yra standartizuotas ir nepriklausomas dokumentas, pagrįstas gyvavimo ciklo vertinimu. Jis leidžia vartotojams ir įmonėms palyginti skirtingų gaminių ar paslaugų poveikį aplinkai. 

Kodėl EPD yra svarbus? Štai kelios pagrindinės priežastys:

  • Vartotojų informavimas: EPD padeda vartotojams sąmoningai atsirinkti produktus ar paslaugas, kurių poveikis aplinkai yra mažesnis. Taip skatinamas tvarus vartojimas ir mažinamas ekologinis pėdsakas.
  • Įmonių skaidrumas: Įmonėms EPD yra svarbi priemonė, padedanti įrodyti savo veiklos skaidrumą ir įsipareigojimą rūpintis aplinka. Pateikdamos EPD, įmonės gali įrodyti savo gaminių ar paslaugų aplinkosaugines savybes ir savo veiklą palyginti su panašiais kitų įmonių gaminiais ar paslaugomis.
  • Teisinis reikalavimas: Kai kuriose šalyse ar pramonės šakose EPD gali būti reikalaujama pagal įstatymus, ypač statybinių medžiagų sektoriuje. EPD reikalavimas gali padidinti aplinkosauginį sąmoningumą ir paskatinti įmones bei gamintojus priimti aplinkai palankesnius sprendimus.
  • Tvarumo skatinimas: EPD naudojimas prisideda prie tvaraus vystymosi, nes skatina įmones ir vartotojus atsižvelgti į produktų ar paslaugų poveikį aplinkai ir ieškoti būdų, kaip jį sumažinti.

Todėl stengiamės žengti koja kojon su laiku ir, kai reikia, būti priekyje, kad mūsų produktų poveikis aplinkai statybos sektoriuje būtų kuo mažesnis. 2023 m. pradėjome rengti „WPM®“ gaminių EPD, kad parodytume jų poveikį aplinkai ir gyvavimo ciklo analizę. Šis žingsnis padės klientams priimti labiau informuotus sprendimus ir palaikyti tvarumą statybose.

Buvo atliktas šių gaminių tyrimas:

  • „WPM® Metal Sheet Waterstop 80R“
  • „WPM® Metal Sheet Waterstop 125R“
  • „WPM® Metal Sheet Waterstop 125L“
  • „WPM® Waterstop Base“ (pagrindinis profilių „Praotekitaja“ ir liejinių profilių elementas)

Pirmiau nurodytų gaminių rezultatai jau žinomi – galutinius rezultatus gavome 2024 metų kovą ir juos galima rasti viešoje duomenų bazėje. EPD sertifikato numeris yra RTS_283_24. Jis padeda klientams rinktis turint daugiau informacijos ir taip kurti tvaresnę ateitį.

Esame įsipareigoję teikti ekologiškesnius sprendimus statybos sektoriui. Mūsų tikslas – žengti koja kojon su laiku ir teikti klientams tvarius ir novatoriškus gaminius, padedančius mažinti poveikį aplinkai ir statyti tausojant aplinką.

„Primostar“ savo tvarius sprendimus pristato tarptautinėse statybų parodose
Statybų parodose