Ar tinkamai sandarinate darbines siūles?
2022


Sandarinant betonines konstrukcijas naudojant tiek „baltosios“, tiek „juodosios“ vonios metodus svarbu užsandarinti darbines siūles, kurios turi būti apsaugotos nuo vandens įsiskverbimo.

Darbinės siūlės paprastai yra sandarinamos trim pagrindiniais būdais, kuomet yra naudojami:

Toliau rasite jų naudojimo sąlygas ir būdus, jeigu viskas naudojama sandarinimui. Taip pat pateikiame keletą pastabų apie įvairius sprendimus, su kuriais susidūrėme per daugelį metų.

Darbinių siūlių profiliai arba jungčių plokštės

Darbinių siūlių profilis yra statmena kliūtis darbinėje siūlėje, neleidžianti vandeniui prasiskverbti pro ją tam tikrame slėgio diapazone (žr. gaminio lapą). Siekiant užtikrinti geresnį produktų atsparumą vandeniui, profiliai padengiami danga, neleidžiančia vandeniui tekėti profiliu. Mūsų siūlomi WPM profiliai yra padengti mineraline danga, kuri tampa vienalyte kietėjant betonui. Vienalytė jungtis yra atsparesnė vandeniui, o tai savo ruožtu užtikrina didesnį mazgo sandarumą. Įrodytas darbinių siūlių WPM profilių atsparumas vandeniui yra 2,4 baro; daugiau informacijos rasite čia.

Siekiant užtikrinti, kad darbinių siūlių profiliai atitiktų savo paskirtį, juos montuojant turi būti parengtas tinkamas betono liejinys. Dėl prastos kokybės betono liejinio, t. y. nepakankamo ir nevienodo betono tankio aplink profilį, betone susidaro porėta struktūra, kuri leidžia vandeniui pro siūlių sandarinimo skardą prasiskverbti į konstrukcinę siūlę. Todėl ypatingą dėmesį skyrėme betonavimo darbams ir parengėme atskirą darbų vadovą, su kuriuo galite susipažinti čia.


Darbinių siūlių plokštę galima naudoti tik vietoje išlietam betonui. Profiliai gali būti montuojami grindų-sienų ir sienų-lubų sandūrose tiek liejimo metu, tiek prieš liejimą – tai neturi įtakos rezultatui. Tačiau sienos-sienos ir grindų-grindų jungtyse svarbu prieš liejimo darbus profilius tinkamai išdėstyti ir juos pritvirtinti. Norint supaprastinti šių darbinių siūlių įrengimą, siūlome klojinyje paslėptus WPM „Stop-End" profilius, kurie darbinėje siūlėje atlieka hidroizoliacinę funkciją.


Norėtume atkreipti jūsų dėmesį į tai, kad atliekant betonavimo darbus, negalima stovėti ant jau sumontuotų ir betonu užlietų jungiamųjų plokščių. Dėl pažeistų ir sulenktų jungiamųjų plokščių produktas tampa neveiksmingas. Reikėtų atkreipti dėmesį į pažeistas vietas ir jas sutvarkyti, pridedant naują to paties produkto gabalą arba prie jungiamosios plokštės įtaisant papildomą molio juostą arba injekcinę žarną.

Deformacinės sandarinančios juostos (molio juostos)

Deformacinės sandarinančios juostos jau dešimtmečius yra naudojamos kaip hidroizoliacinės medžiagos. Pagrindinė jų funkcija yra surišti vandenį, todėl sugerdamos vandenį jos išsiplečia, o atiduodamos – susitraukia. Svarbu prisiminti, kad naudojant deformacines sandarinimo juostas betonas turi būti sutankintas kokybiškai. 

Deformacinės sandarinimo juostos darbinėse siūlėse priklijuojamos specialiais klijais arba sumontuojamos profiliuotu metaliniu tinkleliu ir varžtais. Naudojant profiliuotą tinklelį, molinę juostą galima įtaisyti bet kokiu oru. Be to, liejimo metu tinklelis patikimiau pritvirtina molio juostą, todėl liejamas betonas negali jos išstumti. Esame susipažinę su įvairiais tvirtinimo būdais, todėl, kad būtų užtikrintas patikimiausias sprendimas, rekomenduojame visu ilgiu naudoti profiliuotą metalinį tinklą.

Deformacinės sandarinimo juostos idealiai tinka naudoti darbinėse siūlėse, kurias nuolat veikia drėgmė arba vandens slėgis. Puikus pavyzdys – vandens rezervuarai ar kitos betoninės konstrukcijos, nuolatos esančios drėgnoje aplinkoje. Dėl deformacinio (išsiplečiančio ir susitraukiančio) pobūdžio molio juostų netinka naudoti konstrukcijose, kurios gali išdžiūti. Taip yra todėl, kad molio juosta brinksta 1–1,5 dienos, todėl per darbines siūles gali laikinai prasiskverbti vanduo.

Per daugelį metų nustatėme, kad mūsų klimato sąlygomis tinkamiausia yra mechaniniu būdu su profiliuotu metaliniu tinkleliu tvirtinama molinė deformacinė sandarinimo juosta, nes ją galima montuoti visais metų laikais, nepriklausomai nuo oro sąlygų.

Įpurškimo žarnos

Įpurškimo žarna skirta esamos ir naujos konstrukcijos darbinėms siūlėms sandarinti. Praėjus maždaug 28 dienoms po betono liejimo, žarną galima užpildyti derva. Svarbu, kad įpurškimo žarnos kontūro ilgis neviršytų 10 metrų. Ilgesnių darbinių siūlių atveju sandūra turi būti padalinta į kelis mažesnius nei 10 metrų kontūrus.
Svarbu, kad žarnos pradinis ir galinis galai kyšotų iš konstrukcijos ir vėliau būtų lengvai pasiekiami.

Montuodami naudokite tik pridedamas įvores ir montavimo tinklelį, tvirtinimui pasirinkite betono varžtus arba vininius inkarus. 

Pradedant įpurškimo procesą, iš žarnos išstumiamas oras, kurį pakeičia įpurškiama derva. Žarnos sienelėse esančios angos atsidaro veikiant tinkamam slėgiui, todėl derva gali visiškai išeiti iš žarnos ir tolygiai pasiskirstyti darbinėje siūlėje. 


NB!
Nuotraukoje pavaizduota nebaigta instaliacija. 

Įpurškimo žarna taip pat naudojama kaip papildoma garantija kartu su kitu darbinės siūlės hidroizoliaciniu sprendimu, pavyzdžiui, siūlių profiliais arba molio juosta. Jeigu profilis ar molio juostos pradėjo leisti vandenį, nuotėkį galima užsandarinti įpurškimo žarnomis.

Atkreipiame jūsų dėmesį, kad įpurškimo žarna, naudojama kaip papildoma hidroizoliacija, yra pigiausias ir patikimiausias būdas sustabdyti vandens prasiskverbimą.

Santrauka 

Yra keletas darbinių siūlių sandarinimo būdų ir visi jie puikiai veikia esant tinkamoms sąlygoms. Svarbu žinoti, kokias medžiagas reikia naudoti įvairiose konstrukcijose, o hidroizoliacines medžiagas rinktis pagal paskirtį. Tokiu būdu galima sukurti veiksmingą ir ekonomiškai naudingiausią vandeniui atsparų sprendimą.

Jeigu norite sužinoti, ar galime ir kaip „baltosios vonios“ metodu hidroizoliuoti jūsų betono konstrukcijas ir pagreitinti betono liejimo procesą, susisiekite su mumis ir kartu peržiūrėsime projektą.

Sutinku, kad informacija, kurią pateikiu atsakydamas į mano užklausą, būtų saugoma šioje svetainėje.

Separate email addresses with a comma.


Betoninių konstrukcijų vandeniui sandarios kiaurymės
2022