Ar „WPM® Crack Inducer“ profilis pakeičia hidroizoliacines ritinines medžiagas?
September 2022

Tērbatas iela 72 hidroizoliacijos sprendimas

 Kodėl požeminėse konstrukcijose nuo ritininės hidroizoliacinės membranos perėjome prie konstrukcinės hidroizoliacijos arba taip vadinamos „baltosios vonios“ hidroizoliacinio sprendimo?

Iš pirminio projekto plano matyti, kad buvo suprojektuotas ritininės hidroizoliacinės membranos sprendimas. Tačiau atidžiau išnagrinėjus požeminių patalpų paskirtį ir planus paaiškėjo, kad šiai konstrukcijai nereikia membraninio hidroizoliacijos sprendimo, nes ji daugiausia bus naudojama automobiliams statyti ir daiktams laikyti. 

Kadangi tokiam naudojimui puikiai tinka konstrukcinis hidroizoliacijos sprendimas, buvo logiška taikyti taip vadinamą „baltosios vonios“ sprendimą. Taigi pradėjome pertvarkyti visą hidroizoliacijos koncepciją.



Pradinis hidroizoliacijos sprendimas naudojant membraną

Pradiniuose brėžiniuose membraninis hidroizoliacinis konstrukcijos sienų sprendimas buvo projektuojamas taip: „Silver-Seal“, po betonine grindų perdangos plokšte – „Bentofix BTG 5000“, o konstrukcijų siūlėms – „Waterstop RX-101“ molio juosta.


DĖMESIO! Šios hidroizoliacinės medžiagos tikrai puikiai atlieka savo darbą, jei jos yra naudojamos teisingai ir tinkamoje vietoje. Tačiau šiam projektui minėtos medžiagos netiko, todėl buvo pakeistos.


Šis projektas aiškiai parodė, kaip svarbu pirminėje stadijoje peržiūrėti projekto hidroizoliacijos sprendimą, įvertinti sprendimą ir prireikus jį pertvarkyti.

Naujasis „Primostar“ integruotas hidroizoliacijos sprendimas – „baltoji vonia“

Spustelėję PDF piktogramą   , galite atsisiųsti PDF dokumentą apie naują „baltosios vonios“ sprendimą, kokios medžiagos ir kur buvo panaudotos Tērbatas g. 72 projekte.

Laimei, iki betonavimo darbų pradžios buvo pakeistas projekto hidroizoliacijos planas, todėl galėjome laiku atlikti reikiamus projekto pakeitimus. Todėl visos esamos membraninės hidroizoliacinės medžiagos buvo pakeistos „Primostar“ konstrukcijų viduje naudojama hidroizoliacija arba „baltosios vonios“ sprendimu.

„Primostar“ „baltosios vonios“ sprendimas susideda iš trijų komponentų:

  1. Svarbiausias„Crack Inducer“ profilis, kuris kontroliuoja ir apsaugo nuo susitraukimo įtrūkimų ir tuo pačiu metu išlaiko konstrukcijos tvirtumą.

  2. Darbinių siūlių profiliai – sandarina grindų-sienų ir sienų-lubų darbines jungtis.

  3. Kristalinis priedas – suteikia betonui galimybę savaime išsilyginti ir gali uždaryti iki 0,4 mm dydžio statinius plyšius.

1. WPM® „Crack Inducer“ profilis

 2. WPM® Darbinių siūlių profiliai

3. Kristalinis priedas


„Primostar“ sukurtas konstrukcijų vidaus hidroizoliacijos sprendimas arba „baltoji vonia“


Kodėl „baltosios vonios“ sprendimas yra geresnis šiam projektui? ​

Renkantis tinkamą projekto hidroizoliacijos sistemą, reikia pasidomėti, kam bus naudojama požeminė patalpa ir kaip suprojektuotos konstrukcijos (parkavimas, sandėliavimo, serverių patalpos, pastogė ir kt.). Tuomet galime nuspręsti, kokios yra tinkamos hidroizoliacijos sąlygos.

Iš projekto ir projekto vadovo sužinojome, kad ši požeminė patalpa bus skirta automobilių statymui, dviračių laikymui, papildomai saugyklai ir pan. Taigi, susipažinome su konstrukciniu projektu ir sąlygomis, kurias turėjome įvykdyti. Membraninė hidroizoliacija arba „juodosios vonios“ metodas yra idealus sprendimas, jeigu konstrukcija turi būti nepralaidi garams ir dujoms. Tai reiškia, kad per grindų plokštę ir sienas niekas neprasiskverbia. Esant tokioms sąlygoms, gyvenamąsias ar kitas svarbias požemines patalpas galima padaryti sandarias dujoms ar vandens garams, kad dujos ar vandens garai negalėtų pakenkti patalpai ar joje esantiems daiktams.

Lyginant su „juodosios vonios“ sprendimu, „baltosios vonios“ sprendimas atitinka beveik visas sąlygas, išskyrus atsparumą dujoms ir garams. Taip yra todėl, kad kristalinis priedas gali išlaikyti vandens ir drėgmės įsiskverbimą, tačiau ne garų ir dujų. Todėl konstrukcinė hidroizoliacinė sistema gali būti naudojama konstrukcijose, kurios neturi būti sandarios garams ir dujoms, o šis projektas atitinka šią kategoriją. Tačiau jeigu kai kurios konstrukcijos vietos turi būti nelaidžios dujoms, po grindų perdangos plokšte galima naudoti specialią dujoms nelaidžią plastikinę plėvelę arba membraninę hidroizoliaciją.

Žinodami projektuojamo statinio paskirtį, galime apsispręsti dėl geriausio, vartotojo poreikius atitinkančio sprendimo. Tai svarbu žinant projekto biudžetą ir laiko apribojimus. „Baltosios vonios“ sprendimas paprastai yra taupesnis laiko ir sąnaudų atžvilgiu nei membraninis hidroizoliacijos sprendimas. Membraninės hidroizoliacijos sprendimas būtų buvęs lygiai toks pat geras ir suteikęs konstrukcijai sandarumą, tačiau atsižvelgiant į konstrukciją ir pastato poreikius, aišku, kad jis neturi būti atsparus garams ar dujoms, todėl membraninė hidroizoliacija buvo pakeista vidinės hidroizoliacijos sprendimu.

Šiame įraše atlikome abiejų hidroizoliacinių sprendimų sąnaudų skaičiavimus. Kaip daugiau ir greičiau lieti betono su WPM kiaurymių profiliu sandarinant visą konstrukciją? Trumpai tariant, sutaupysite iki 50 %, o gal ir daugiau sąnaudų. Be to, sutaupoma apie 80 % montavimo laiko.

„Primostar“ konstrukcinės hidroizoliacijos privalumai

Betono gamykloje į betoną pridedama kristalinio priedo, o profilius sumontuoja betonavimo įmonė. Nereikia hidroizoliaciją įrengiančių darbuotojų – sutaupykite laiko ir pinigų!

Be to, konstrukcinei hidroizoliacijai neturi įtakos oro sąlygos – lietus, sniegas, temperatūros svyravimai ir pan. Įdomus faktas – mūsų profilius galima montuoti net 50 °C temperatūroje, nes mineralinė darbinių siūlių profilių danga yra itin patvari.

Darbinių jungčių profilių montavimas yra paprastas, greitas ir nekeliantis problemų.

Požeminėse betoninėse konstrukcijose naudojant „baltosios vonios“ hidroizoliacijos sprendimą, konstrukcijos hidroizoliacijai sunaudojama maždaug 75 % mažiau hidroizoliacinių medžiagų, o per visą pastato eksploatavimo laiką net apie 175 % mažiau hidroizoliacinių medžiagų – taigi tausojama gamta.

Tērbatas 72 įdiegtas WPM® Darbinių siūlių profiliai

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį naudojant „baltosios vonios“ hidroizoliacijos sprendimą?

Naudojant „baltosios vonios“ hidroizoliacijos sprendimą, reikia atsižvelgti į kai kurias ypatybes – kaip ir bet kurios hidroizoliacinės sistemos, blogai sumontuotas „baltosios vonios“ sprendimas neveiks.

Naudojant „baltosios vonios“ sprendimą labai svarbu, kad betonavimo darbai būtų atliekami kokybiškai. Jeigu betonas nėra tinkamai liejamas ir apdorojamas, ateityje gali atsirasti vandens nuotėkių. Tačiau kristalinis priedas užsandarina tik iki 0,4 mm dydžio nesandarius įtrūkimus.

Didžiausia problema, yra ta, kad liejant betonas nėra pakankamai vibruojamas, t.y. sutankinamas, kad iš jo būtų pašalintas oras. Jeigu betonas nėra pakankamai sutankintas ir jame yra oro burbuliukų, konstrukcijos dalis tampa silpna, susidaro susitraukimo plyšys, dėl kurio atsiranda vandens nuotėkis. Geriausias būdas išvengti šios problemos – apmokyti darbuotojus ir aptarti betono liejimo darbų svarbą.

Mūsų patirtis rodo, kad 3000 m² grindų konstrukcijoje atsiranda 0–5 įtrūkimai, kuriuos vėliau reikia užtaisyti įpurškiant. Reikia atsižvelgti į žmogiškąsias klaidas atliekant betonavimo darbus. Gali atsitikti, kad kai kurie įtrūkimai atsiranda dėl konstravimo klaidos. Tokius įtrūkimus galima nesunkiai pašalinti į kiaurymės plyšius įpurškiant injekcinę dervą. Dideliuose projektuose tokie pavieniai sandarumo pažeidimai yra dažni. Tačiau jeigu betonavimo darbai atlikti teisingai, „baltosios vonios“ veikia nepriekaištingai.

Tarpinėje fazėje „Tērbata 72“ projekte aptikome dvi nesandarias kiaurymes, pro kurias pradėjo sunktis vanduo; joms užsandarinti buvo panaudotas kristalinis priedas. Šių įtrūkimų nereikėjo švirkšti, nes kristalinis priedas juos užsandarino.
Visos apžiūrėtos siūlės su įtrūkimų profiliais buvo sausos. Tai reiškia, kad jie puikiai atlieka savo darbą – kontroliuoja susitraukimo įtrūkimų vietą ir tuo pačiu metu juos sandarina.


Bendrovės „SIA Largus Būve“ atsiliepimai

Kaip apibūdinate bendradarbiavimą su bendrove „Primostar“?

„Džiaugiamės tuo, ką pasiūlė bendrovė „Primostar“. Visas reikalų tvarkymas, produktų užsakymas ir pristatymas vyko sklandžiai. Geriausia, kad įmonė padėjo pertvarkyti esamą ritininės hidroizoliacijos sprendimą į konstrukcinės hidroizoliacijos sprendimą. Be to, jie puikiai tiesiogiai bendravo su generaliniu rangovu ir projektuotojais“.


Kaip vertinate „Primostar“ „baltosios vonios“ sprendimą?

„Anksčiau bendradarbiavome su bendrove „Primostar SIA“ įgyvendindami projektą adresu Žagatu 7, todėl „baltosios vonios“ sprendimas atrodė tinkamas ir Tērbatas 72 projektui.


Ar bendrovė „Largus Būve“ ateityje planuoja naudoti „Primostar“ „baltosios vonios“ sprendimą?

„Tikrai ir toliau bendradarbiausime su „Primostar“. Pastebime, kad konstrukcinės hidroizoliacijos sprendimas Latvijoje yra vis populiaresnis“.

„SIA Largus Bûve“ 
Betonavimo darbai

Sergejs Ļipanovs
direktorius


Bendrovės „SIA YIT Latvija“ atsiliepimai

Kokios buvo pirmosios mintys, kai bendrovė „Largus Būve“ pasiūlė naudoti „Primostar“ „baltosios vonios“ hidroizoliacijos sprendimą projekte Tērbatas 72?

Bendrovė „Largus Būve“ kreipėsi į mus su pasiūlymu naudoti „Primostar“ integruotą hidroizoliacijos sprendimą, kadangi jie anksčiau sėkmingai naudojo šį sprendimą ir parodė, kaip įgyvendinti, nusprendėme jį panaudoti projekte „Terbetas 72“.

 

Kaip bendrovė „YIT Latvija“ vertina „baltosios vonios“ sprendimą?

„Mums patiko, kad medžiagas lengva tvarkyti ir montuoti. Labiausiai patiko tai, kad nereikėjo klijuoti ir tinkuoti, darbas buvo švarus ir greitas! Darbai buvo užbaigti greičiau nei buvome įpratę, o tai mums buvo tik į naudą“.

 

Ar bendrovė „YIT Latvija“ planuoja tęsti bendradarbiavimą su bendrove „Primostar SIA“ dėl „baltosios vonios“ hidroizoliacijos sprendimų panaudojimo?

„Jeigu galėsime, tikrai bendradarbiausime! Sprendimas yra greitas ir paprastas, o įtrūkių profiliai užtikrintai kontroliuoja susitraukimo įtrūkimus.

„SIA YIT Latvija“
Generalinis rangovas
Ingars Grimza
Projekto vadovas
 

Tērbatas iela 72 

Vienoje populiariausių ir seniausių gatvių Rygos centre (Tērbatas) planuojama statyti du naujus daugiabučius ir komercinius pastatus. Daugiabutis namas priklauso „YIT“ ir „Vienna Insurance Group“ atstovaujančiai bendrovei „BTA Baltic Insurance Company AAS“.

Prie daugiabučio namo automobilių stovėjimo vietų nenumatyta. Užtat akcentuojamas apsodintas vidinis kiemas, kuriame išsaugotas senas ąžuolas. Automobilių stovėjimo aikštelė bus įrengta po žeme, o daugiabučiuose bus pastatyta didelė dviračių saugojimo aikštelė.



Jeigu norite sužinoti, ar galime ir kaip „baltosios vonios“ metodu hidroizoliuoti jūsų betono konstrukcijas ir pagreitinti betono liejimo procesą, susisiekite su mumis ir kartu peržiūrėsime projektą.

Sutinku, kad informacija, kurią pateikiu atsakydamas į mano užklausą, būtų saugoma šioje svetainėje.

Separate email addresses with a comma.


Ar žinojote, kad „baltosios vonios“ hidroizoliacinis sprendimas yra tvarus?
15.11.2022