Ar žinojote, kad „baltosios vonios“ hidroizoliacinis sprendimas yra tvarus?
15.11.2022

Vis dažniau tenka sugalvoti naujų sprendimų, kurie padėtų sumažinti vartojimą. Yra daug būdų, kaip prisidėti prie ekologiškesnės ateities. Bendrovė „Primostar“ daug investavo į medžiagų gamybą ir optimalaus konstrukcinio hidroizoliacijos sprendimo kūrimą. Optimalus hidroizoliacijos sprendimas yra ekologiškas ir tvarus.

Kad geriau suprastumėte ekologiškus ir optimalius šio sprendimo aspektus, „baltosios vonios“ sprendimui apibūdinti naudojame šiuos raktinius žodžius:​

  • žaliava
  • žaliavos kiekis
  • montavimo išlaidos
  • transportavimas
  • trukmė


Už šių raktinių žodžių slypi mažesnio vartojimo galimybės. Pažvelkime atidžiau, kaip šie konstrukcijų hidroizoliacijos sprendimai padeda sutaupyti.

Tvaresnis konstrukcinės hidroizoliacijos sprendimas arba „baltosios vonios“ metodas susideda iš trijų dalių:

  1. įtrūkimų profilis – kontroliuoja susitraukimo įtrūkimus
  2. darbinės siūlės profilis - sandarina darbines siūles
  3. kristalinis priedas – užtikrina betono atsparumą vandeniui

Kodėl „baltosios vonios“ sprendimas yra tvarus?


Žaliava

„Baltosios vonios“ – konstrukcinės hidroizoliacijos sprendimas yra žymiai optimalesnis ir ekologiškesnis pasirinkimas nei „juodosios vonios“ sprendimas.

WPM jungčių profiliai yra gaminami iš dviejų pagrindinių žaliavų:

  1. cinkuoto plieno lakšto
  2. mineralinės dangos medžiagos

Cinkuotas plieno lakštas yra gaminamas ekonomišku tvariu metalo gamybos būdu, t.y. plienas panardinamas į cinko vonią, todėl jo tarnavimo laikas yra ilgesnis. Pasibaigus medžiagos eksploatavimo laikui, ją galima perdirbti.

Mineralinėje dangoje yra natūralių, aplinkai saugių komponentų.

Pagrindiniai kristalinio priedo komponentai yra gamtoje labai dažnai pasitaikantys junginiai – aliuminio hidroksidas, kalcio hidroksidas ir silicio dioksidas. Dėl komponentų savybių kristalinis priedas reaguoja su betone esančiais junginiais suformuodamas kristalinę struktūrą, kuri visam laikui uždaro poras, kapiliarus ir mikroįtrūkimus ir tokiu būdu sumažina vandens prasiskverbimą į betoną. Šiuo būdu pagamintas betonas įgyja savybę savaime atsinaujinti.


Išsamiau paaiškinti kristalinės struktūros formavimo proceso reakcijas neįmanoma, nes visų priedų, mažinančių kapiliarinį betono vandens įgeriamumą, receptūra ir cheminė sudėtis yra patentuoti.

Žaliavos kiekis

Palyginus su ritininėmis membranomis „baltajai voniai“ naudojamų medžiagų kiekis yra 2–8 kartus mažesnis, todėl gamybos ir transporto metu sutaupoma daug išteklių.


Montavimo išlaidos

Montavimo metu sutaupoma daug medžiagų. Lipnių membraninių hidroizoliacinių medžiagų nereikia prie konstrukcijos prideginti dujiniu degikliu, todėl sunaudojama mažiau medžiagų. Remiantis mūsų skaičiavimais, visą konstrukciją padengus membrana, medžiagos kiekis yra bent du kartus didesnis nei naudojant konstrukcinės hidroizoliacijos sprendimą. Medžiagos kiekio skirtumas yra beveik dvigubas, todėl galima tikėtis ir dvigubo darbo sąnaudų dydžio skirtumo.

Transportas

Pakuodami WPM® profilius naudojame taip vadinamą „flatpack“ pakavimo būdą – plokščios pakuotės taupo vietą sandėlyje, jų galima daugiau pervežti. Taip prisidedame prie aplinkos tausojimo – taupome transportavimo ir sandėliavimo erdvę, todėl transporto priemone vienu metu galime pervežti žymiai didesnį produktų kiekį ir taip sumažinti CO2 bei kitų išmetamųjų dujų kiekį.


Patvarumas

Atlikdami kelis betoninių konstrukcijų restauravimo darbus pastebėjome, kad šimto metų senumo betono konstrukcijoje 20 cm žemiau žemės paviršiaus esanti betono dalis yra kitokia nei antžeminė – ji nekarbonizuoja ir neyra. Tai reiškia, kad jeigu numatyta namo tarnavimo trukmė yra šimtas metų, hidroizoliacijos sprendimas konstrukcijos viduje tarnaus tiek pat, kiek ir pati konstrukcija. 

Membraninių hidroizoliacinių medžiagų eksploatavimo laikas yra 25–50 metų, tai yra 2–4 kartus trumpesnis nei įrengiant hidroizoliaciją konstrukcijos viduje. Atsižvelgiant į visą pastato gyvavimo laiką, jo eksploatavimo laikas sutrumpėja 4–16 kartų, o tai savo ruožtu reiškia 4–16 kartų didesnes medžiagų sąnaudas.

Apibendrinant galima pasakyti, kad konstrukcinė hidroizoliacija, t.y. taip vadinamas „baltosios vonios“ sprendimas, yra universalus, tvarus ir aplinką tausojantis požeminių gelžbetoninių konstrukcijų hidroizoliacijos būdas. Įvertinus tai, kiek bendrovė „Primostar“ per daugelį metų įrengė konstrukcinių hidroizoliacijų, galima teigti, kad įvairių membraninių medžiagų gamybą, jų naudojimą ir transportavimą į parduotuves bei statybvietes sumažinome maždaug 5 529 600 kg, nereikėtų pamiršti ir tai, kad nebuvo išskiriama ir transportavimo metu susidarančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

Daugiau apie medžiagas:

Įtrūkimų profilis (WPM® Crack Inducer Profile)


Įtrūkimų profilis yra skirtas požeminėms gelžbetoninėms konstrukcijoms sandarinti ir susitraukimo įtrūkimams kontroliuoti vietose, kur vietoj išorinės membranos yra naudojamas vandeniui atsparus betonas. Pastebėjome, kad užpylus didesnį betono kiekį, visada atsiranda susitraukimo įtrūkiai, kurių kristalinis priedas negali užtaisyti. Ši problema būdinga ir požeminių automobilių stovėjimo aikštelių perdangoms. Nors kristalinis priedas užsandarina iki 0,4 mm dydžio plyšius maždaug per 45 dienas, deformacinis įtrūkimas požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje juda kasdien (plečiasi arba siaurėja), todėl nėra pakankamai laiko sandarinimui. Savaiminio sandarinimo procesas prasideda, tačiau niekada nesibaigia. Kontroliuojamiems įtrūkimams sukurti sumontuotas profilis užtikrina ir dinamiškai apkraunamos konstrukcijos nelaidumą vandeniui.


Svarbu atkreipti dėmesį į įtrūkimų profilio formą. Profilio forma užtikrina, kad konstrukcijoje susidarytų konstrukcijos apkrovą išlaikantis sukibimo įtrūkis.

Darbinių siūlių profiliai arba jungčių plokštės


WPM® siūlių profiliai yra gaminami iš 0,5 arba 0,7 mm cinkuoto plieno lakšto, kurio viena pusė padengta specialia elastinga mineraline danga. Mineralinė danga užtikrina geresnį profilio sukibimą su betonu bei sandarumą vandeniui.


Darbinių siūlių profiliai montuojami į betoną liejant, taip pat prieš liejimą, o įtrūkimų profilis montuojamas tarp armatūrų prieš atliekant liejimo darbus. Profilius montuoja betonavimo darbus atliekanti įmonė. Su konstrukciniu hidroizoliacijos sprendimu ženkliai sutaupomas laikas, taigi ir darbo sąnaudos.

Kristalinis hidroizoliacinis priedas

Kristalinis hidroizoliacinis priedas skatina betono savaiminį atsinaujinimą ir sugeba sandarinti betone atsirandančius statinius, mažesnius nei 0,4 mm įtrūkimus. Priedas reaguoja su betone esančiomis laisvosiomis kalkėmis ir sudaro poras, kapiliarus ir mikroįtrūkimus uždarančią kristalinę struktūrą ir taip sumažina vandens patekimą į betoną. Su šia reakcija betonas įgyja gebėjimą savaime atsinaujinti. Kristalinio hidroizoliacinio priedo sudedamosios dalys yra aplinkai saugios natūralios medžiagos. Priedas yra įmaišomas į betono mišinį betono gamykloje.

Jeigu norite sužinoti, ar galime ir kaip padaryti vandeniui nepralaidžią betoninę konstrukciją, susisiekite su mumis ir kartu peržiūrėsime projektą.

Sutinku, kad informacija, kurią pateikiu atsakydamas į mano užklausą, būtų saugoma šioje svetainėje.

Separate email addresses with a comma.


Ar tinkamai sandarinate darbines siūles?
2022