Betoninių konstrukcijų vandeniui sandarios kiaurymės
2022



Jeigu požeminėje konstrukcijoje (sienoje, grindyse, lubose) reikia nutiesti vamzdžius ar kabelius, mūsų produktų asortimente rasite patikimas ir normų reikalavimus atitinkančias KRASO įvores, įvorių sandarinimo elementus ir sandarinimo grandines „Doyma“.

KRASO produktų asortimente yra keletas įvorių, iš kurių mūsų klientai dažniausiai renkasi FE/MI ir BDF tipus.

Taip pat siūlome įvairių rūšių „Doyma“ sandarinimo grandines, kurios padės surasti sandarinimo sprendimą daugeliui nestandartinių situacijų.

Kas yra KRASO įvorės ir sandarinimo elementai?

KRASO įvorės yra skirtos vandeniui nepralaidžių vamzdžių ir kabelių praėjimui naujose betoninėse sienose ir perdangų plokštėse įrengti. KRASO remiasi paprastu fizikos dėsniu – įvorei parenkamas tvirtas ir smūgiams atsparus plastikinis vamzdis, aplink kurį yra įtaisytas guminis tarpiklis su keturiomis kryptimis. Įlietas į betoną, slėginio vandens prasiskverbimo atveju, jungtyje tarp betono ir įvorės jis sudaro barjerą.

Sandarinimo elementai KRASO yra universalūs ir skirti įvairių vamzdžių ir kabelių sandarinimui. Apvaliuose guminiuose sandarinimo elementuose yra įtaisyti metaliniai žiedai ir sujungti varžtais per sandariklį. Sukant varžtus, paslankūs metaliniai žiedai sustumia tarp jų esantį guminį tarpiklį, sudarydami vienodai sandarią, vandeniui nepralaidžią jungtį tarp įvorės ir per ją pratiestų vamzdžių ar kabelių. Produktų asortimente yra įvairių tipų sandarinimo elementų, o gamykla turi galimybę pagaminti įvairius specialius sprendimus su trumpu pristatymo terminu. Rekomenduojame pačioje projekto pradžioje pasikonsultuoti su mūsų specialistais, kad laiku galėtume surasti geriausią sprendimą.

Kuo skiriasi „Doyma“ ir KRASO sprendimai?

Sandarinimo grandinė „Doyma“ susideda iš guminių elementų, prispaudimo plokščių ir varžtų. Priklausomai nuo guminių elementų tipo ir skaičiaus, galima komplektuoti sandarinimo sprendimus įvairiems sienų angų ir vamzdžių ar kabelių deriniams. Asortimentas yra platus, tačiau pasiūlyti sprendimo visiems deriniams yra neįmanoma, todėl prieš gręždami skyles būtinai teiraukitės patarimo.

Sandarinimo grandinių privalumas yra tas, kad jas visada galima montuoti aplink jau sumontuotus vamzdžius, nes sandarinimo grandines galima atidaryti. Priveržiant varžtus, būtina laikytis nurodyto priveržimo momento, todėl būtinai naudokite veržliaraktį su dinamometru! Jeigu varžtai per daug priveržti, kyla pavojus sugadinti vamzdį arba tarpiklį. Grandininius sandariklius „Doyma“, kaip ir sandarinimo elementus KRASO, galima ir netgi rekomenduojama naudoti hidroizoliuotoje įvorėje.

Tačiau naudojant tiesiai per gręžtą betoninę sieną montuojamus sandarinimo elementus, reikia atsiminti, kad norint išvengti vandens nutekėjimo į konstrukciją, sandariklis turi būti montuojamas vandens pusėje. Tai sumažina riziką ir užtikrina, kad sienoje esantys armatūros strypai, kurie buvo pažeisti gręžimo metu, nenukentės dėl korozijos. Jeigu korozijos rizika yra didelė, sienas, kuriose gręžiamos kiaurymės, galima hidroizoliuoti specialiai tam skirtais produktais DOYMA Curaflex 1716 (specialios paskirties dažai „Aquagard“) ir DOYMA Curaflex 1711 (gruntas „Aquagard“) siekiant išvengti jos pažeidimų. Daugiau informacijos apie produktus ir jų naudojimą teiraukitės pas mūsų specialistus.

Kodėl išliejus betoną geriau naudoti įvorę, o ne gręžti kiaurymę?

Jeigu su kiaurymių gręžėju neturite susitarimų dėl nuolaidų, gręžimo ir medžiagų sąnaudos bus beveik dvigubai didesnės nei įvorės montavimas į konstrukciją prieš liejant betoną. Įvorių privalumas yra tai, kad betono konstrukcijoje išpjovus vieną ar kelias kiaurymes, dažnai pažeidžiama armatūra – tai susilpnina konstrukciją, o konstrukcijos neizoliavus ji gali būti pažeista. Naudojant įvores, numatytos kiaurymės vietoje armatūra jau gali būti paruošta taip, kad ji nesiliestų su vandeniu ir drėgme – tokiu būdu išvengiama korozijos rizikos ir konstrukcijos susilpnėjimo.

Kuris produktas yra pranašesnis?

Kiekvienas produktas turi savo pliusų ir minusų – viskas priklauso nuo naudojimo vietos ir būdo.

        Skirtumai:

  • KRASO sandarikliais galima sandarinti ir plonesnius elektros kabelius, tam yra skirti specialūs sandarinimo elementai;
  • KRASO perėjo prie „click“ sistemos, kurią montuojant reikiamam stiprumui pasiekti nebereikia naudoti veržliarakčio – taigi, nėra pavojaus persukti;
  • Grandininį sandariklį „Doyma“ galima montuoti ir jau sumontavus vamzdį, neužsakant specialaus sandariklio;
  • Abejose tarpiklio KRASO pusėse yra vienodas metalinis žiedas, užtikrinantis greitesnį, lengvesnį ir saugesnį sujungimą;
  • KRASO sandariklius su „click“ sistema galima naudoti pakartotinai.

     Panašumai:

  • abu sprendimus galima naudoti tiek kiaurymėse su įvorėmis, tiek frezuotose kiaurymėse be įvorių;
  • abu sandarinimo elementus, įtaisant juos be tarpiklio frezuotuose sienų kiaurymėse, rekomenduojama hidroizoliuoti atitinkamomis medžiagomis.


Pagrindiniai įvorių naudojimo kiaurymėse privalumai yra mažesnės sąnaudos, patikimumas ir montavimo paprastumas. Kompleksinis kiaurymės sprendimas (kiaurymės įvorė ir sandarinimo elementas) paprastai yra pigesnis ir patikimesnis nei po betono išliejimo išgręžta kiaurymės anga.

Tačiau jau projektavimo metu būtina daugiau dėmesio skirti įvorėms, o įvorių vietas reikia suplanuoti prieš betonuojant. Palyginus su gręžimu, šis būdas užtikrina mažesnę paklaidą.

Pabrėžiame, kad visada galima išgręžti papildomas kiaurymes, o jeigu įvorė yra netinkamoje vietoje, jas galima užsandarinti produktais WFP PU Flex 35 arba KÖSTER KB-Flex 200 su ASOCRET-VK30 (INDUCRET-VK30) arba ASOCRET-VK100 (INDUCRET-VK100 ). Dėl naudojimo būdų pasitarkite su mūsų specialistais.

Didžiausios klaidos, kurias matome objektuose, yra susijusios su įvorėmis.

Per daugiau nei dvidešimt metų patirties matėme daug įvairių sprendimų, tačiau čia pateikiamos pagrindinės ir dažniausiai pasitaikančios klaidos ir rūpesčius keliančios vietos:

  • kiaurymės padarytos per arti viena kitos, per vieną kiaurymę kišami keli susiraizgę kabeliai ir hidroizoliuojami statybinėmis putomis;
  • naudojamos netaisyklingos įvorės – iš putų plastiko suformuojamos kiaurymės, kurios vėliau liejant betoną įgauna ovalo formą;
  • prieš pradedant darbus nesitariama su kiaurymių darbus atliekančiais specialistais – angų matmenys neatitinka vamzdžių ir sandariklių matmenų;
  • daromos kvadratinės formos kiaurymės, kurių neįmanoma užsandarinti;
  • įvorė (įprastas vandens nesulaikantis plastikinis vamzdis) užsandarinama statybinėmis putomis ar kita panašia medžiaga.

Visa tai reikia taisyti pabaigus statybų darbus, nes tai negarantuoja atsparumo vandeniui. Tokie pataisymai paprastai yra daug kartų brangesni nei iš karto teisingai atlikti darbai.

Kaip tinkamai įrengti kiaurymes?

Kad sprendimas būtų patikimas, rekomenduojame naudoti įvorę su sandarinimo elementu. Tačiau praktikoje paplitę du būdai:

Kiaurymė su įvore:

Norint, kad kiaurymės su įvorėmis būtų tinkamos, būtina jas suplanuoti prieš statybas kaip darbų dalį. Kadangi įvorė turi būti sumontuota prieš liejant, itin svarbu centimetro tikslumu numatyti, kur bus montuojama įvorė ir kokio dydžio ji turėtų būti. Suplanavę tinkamą vietą, montuodami vamzdžius ir kabelius, įtaisykite tarpiklius, sumontuokite juos pagal teisingas instrukcijas ir darbas bus atliktas tinkamai. Mūsų specialistai padės rasti tinkamus sprendimus jūsų objektui.

Kiaurymė be tarpiklio:

Šis sprendimas populiarus, nes nereikalauja tikslaus planavimo. Kiaurymė paprastai išpjaunama sienoje išliejus betoną, prieš pradedant montuoti vamzdžius. Būtinai reikia pasirūpinti, kad atsižvelgiant į vamzdį ir sandarinimo elementą būtų išpjautos tinkamo dydžio (ne didesnės ir ne mažesnės) kiaurymės. Be to, svarbu kiaurymes užsandarinti tinkamomis hidroizoliacinėmis priemonėmis, kad armatūra nerūdytų ir nesulaužytų konstrukcijos. Mūsų specialistai padės rasti tinkamus sprendimus jūsų objektui.


Keletas tinkamai įrengtų kiaurymių pavyzdžių:

Jeigu norite sužinoti, ar galime ir kaip „baltosios vonios“ metodu hidroizoliuoti jūsų betono konstrukcijas ir pagreitinti betono liejimo procesą, susisiekite su mumis ir kartu peržiūrėsime projektą.

Sutinku, kad informacija, kurią pateikiu atsakydamas į mano užklausą, būtų saugoma šioje svetainėje.

Separate email addresses with a comma.


Kodėl darbinėse siūlėse vietoje klojinio reikėtų naudoti WPM STOP-END profilį?
2022