Hidroizoliacija: „balta vonia“ metodas
8.02.2022

Mes, „Primostar“, dirbame su hidroizoliaciniais sprendimais daugiau nei dvidešimt metų. Prekiaujame gelžbetoninių konstrukcijų hidroizoliacinėmis medžiagomis, skirtomis padaryti po žemės paviršiumi esančias pastatų ir statinių dalis nelaidžiomis vandeniui.
Taip pat montuojame šias medžiagas.

Bėgant metams matėme, kaip rinka perėjo nuo senų klasikinių hidroizoliacinių medžiagų, arba „juodos vonios“ metodo, prie naujo, modernaus varianto – „baltos vonios“ metodo.

 
 

Pav. 1
„juodos vonios“ metodas 

Pav. 2
„baltos vonios“ metodas



Pav. 1: Betoninių plokščių pamatų ir rūsio sienų hidroizoliacinė jungtis. Šiam „juodos vonios“ metodui naudojamos dvi vandeniui nelaidžios membranos. Betoninių konstrukcijų hidroizoliacija 

Pav. 2: Betoninių plokščių pamatų ir rūsio sienų jungties hidroizoliacijai naudojamas 125 mm mineraline danga dengtas siūlių lakštas. Be to, į betono mišinį pridedama kristalinio priedo.

Juoda vonia“ – tai hidroizoliacinė sistema, kurioje prieš liejant betoną požeminis pastato paviršius izoliuojamas vandeniui nelaidžia membrana. Išliejus konstrukcijos betoną, sienos ir plokštieji stogai hidroizoliuojami lipnia vandeniui nelaidžia membrana.

Baltoji vonia“ – tai hidroizoliacinė sistema, kurioje naudojami betono mišiniai su vandeniui atspariu priedu. Be to, taikant „baltosios vonios“ metodą, visose darbinėse jungtyse turi būti užtikrintas atsparumas vandeniui, pavyzdžiui, naudojant WPM darbo siūlių profilius.

Juodosios vonios“ sprendimas membraninei hidroizoliacijai reikalauja daugiau medžiagų ir darbo sąnaudų nei „baltosios vonios“ metodas.

„Baltos vonios“ metodas


Baltosios vonios“ metodą sudaro trys dalys, iš kurių pirmoji yra kristalinis priedas, kuris įdedamas į betono mišinį betono sąrankoje. Antra, prie betono jungčių prieš liejimą dedami darbiniai siūlių profiliai. Ir trečia, jei norime pilti didesnius betono kiekius vienu metu, mes galime naudoti plyšių induktoriaus profilį.


Paveikslėlyje parodyta, kaip siūlės profilis „WPM Metal Sheet Waterstop 125L BIT“ (pagal užsakymą pagamintas gaminys) išlieka plytelės pagrinde, todėl plytelių pagrindo ir sienos siūlė yra nelaidi vandeniui.

Kristalinis priedas

Nuolatinis iššūkis statybų sektoriui – padaryti daugiau per trumpesnį laiką ir mažesnėmis sąnaudomis.

Didžiausias spaudimas kainoms Estijoje buvo per praėjusią 2009–2010 m. krizę, kai statybininkai norėjo naujų, pigesnių sprendimų.

Patenkinome rinkos poreikius, pakeisdami „klasikines“ bitumines arba dirbtinių medžiagų pagrindo hidroizoliacines medžiagas kristaliniu priedu, kuris į betono mišinį dedamas gamykloje. Nuo 2009 metų siūlome pilną hidroizoliacijos sprendimą su kristaliniu priedu ir kitais šios sistemos produktais, įskaitant darbo ir deformacines siūlių juostas, skirtais didelėms statybų aikštelėms.

Tokiu būdu bent perpus pigiau nei anksčiau pasiūlėme visapusišką hidroizoliacijos sprendimą požeminėms, gelžbetoninėms konstrukcijoms.

Kristalinis priedas suteikia betonui „savaime gyjančią“ savybę ir kartu su vandeniu, patenkančiu į plyšį, priedas gali uždaryti statinius betono plyšius, kurių angos plotis mažesnis nei 0,4 mm.


Pav. 1 Betonas prieš ir po sąlyčio su vandeniu ( ~14 dienų). Betoninių konstrukcijų hidroizoliacija su kristaliniu priedu.

Kai tarpą veikia pastovi dinaminė apkrova, t.y. nuolat judant, betono atsparumą vandeniui didinantis priedas negali užpildyti plyšių, kurie didesni nei 0,4 mm.

Siūlių profiliai


Kai inžinieriai apskaičiuoja 0,2… 0,3 mm gelžbetoninės konstrukcijos susitraukimą statybos projekte, tačiau realybėje vis tiek gali įvykti taip, kad atsiradę plyšiai bus didesni nei 0,4 mm ir nesusijungs.

Dirbdami su įvairiais projektais pamatėme, kad kartais vis tiek atsirasdavo vandeniui laidžių įtrūkimų. Todėl teko rasti veiksmingą sprendimą. 2018 metais Estijoje su „Primostar Tootmine OÜ“ pradėjome įvairių vandeniui nepralaidžių profilių gamybą, tai leido išspręsti pirmiau aprašytą problemą.

Mūsų gaminių asortimentas apima vandeniui atsparius lakštinio metalo profilius, montuojamus siūlėse, tiek apvaliuose tiek lakštiniuose profiliuose. Antra, siūlome vandeniui nepralaidžius tinklinius ir lakštinio metalo „Formwork Waterstop“ profilius plokščių pamatų siūlėms.

Taip pat sukūrėme sprendimą, kaip suvaldyti gelžbetoninių konstrukcijų susitraukimą, kad plyšys norimoje vietoje iš karto būtų nepralaidus vandeniui. Sprendimas yra „WPM Crack Inducing Waterstop“ profilis. Šis profilis suprojektuotas taip, kad atsiradęs plyšys konstrukcijos skerspjūvyje būtų kaiščio formos. Kaiščio formos įtrūkimas labai nesusilpnina konstrukcijos stiprumo, tokiu atveju galime sukurti tokį plyšį laikančiose konstrukcijose.

Gif 1


Pav. 2:






Gif 1: „WPM Crack Inducing Waterstop“ kaiščio formos įtrūkimas, kuris iš karto yra atsparus vandeniui. Hidroizoliacinis sprendimas su siūlių profiliais ir kristaliniu priedu.

Pav. 2: Naudodami WPM plyšių induktoriaus profilius, būtinai įveskite betono liejimo tūrius į 3D automatinį plyšių induktoriaus skaičiuotuvą, kad rastumėte geriausią įmanomą profilio išdėstymą

Naudojame „WPM Crack Inducing Waterstop“ profilį su fiksuota pakopa pagal armatūrą konstrukcijoje ir konstrukcijos storį.


Apie tai, kaip suvaldyti betono susitraukimą, pasakoja „CIVEN“ projektavimo biuro dizaineris Paavo Pikandi ir „Primostar Tootmine“ bei „Primostar“ vadovas Indrek Uusalu.

 
 
Primostar Tootmine profilių ir kristalinio priedo dėka betoninių konstrukcijų hidroizoliacija yra žymiai greitesnė, pigesnė ir ekologiškesnė.

Jeigu jus domina mūsų sprendimai, susisiekite su mumis ir kartu peržiūrėsime projektą.

Sutinku, kad informacija, kurią pateikiu atsakydamas į mano užklausą, būtų saugoma šioje svetainėje.

Separate email addresses with a comma.


Automatinis 3D profilių vietos skaičiuotuvas įtrūkimams kurti
06.01.2022