Kaip naudojant WPM CRACK INDUCER profilį galima greičiau išlieti betoną ir tuo pačiu įrengti visos konstrukcijos hidroizoliaciją?
2022


WPM CRACK INDUCER profilio istorija

CRACK INDUCER profilis buvo sukurtas 2018 m., kai tuometinis „Primostar OÜ“ generalinis direktorius Indrek Uusalu, kasdien dirbęs su hidroizoliaciniais produktais ir „Traveter Ehitus OÜ“ gaminiais, nusprendė pats pradėti gaminti profilius Estijoje. Šešiolikos metų patirtis hidroizoliacijos srityje leido pastebėti rinkos trūkumus. Indrek nusprendė, kad gali juos išspręsti.

Todėl 2018 m. rugpjūtį buvo įsteigta betono konstrukcijų siūlių ir kontroliuojamų įtrūkių sandarinimo sprendimais užsiimanti bendrovė „WPMEstonia OÜ“. Kadangi dešimt metų hidroizoliacijai buvo naudojamas kristalinis priedas – paaiškėjo šios sistemos trūkumai. Kaip sprendimas buvo sukurtas kaiščio formos CRACK INDUCER profilis.

Kas yra WPM CRACK INDUCER profilis?

WPM CRACK INDUCER profilis yra viena iš trijų hidroizoliacinio arba taip vadinamos „baltosios vonios“ sprendimo dalių. Šis profilis yra skirtas naudoti kartu su kitais WPM darbinių siūlių profiliais ir su kristaliniu hidroizoliaciniu priedu.

Tvirtai prie betono priglundantis WPM CRACK INDUCER profilis konstrukcijoje sukuria kaiščio formos plyšį. Jam statmenai esantis mineraline danga dengtas plieno lakštas sukuria kontroliuojamą susitraukimo įtrūkį, todėl jis tampa nelaidus vandeniui ir apsaugo nuo vandens prasiskverbimo į pastatą. Pleištinės formos plyšio paskirtis – išlaikyti konstrukcijos tvirtumą, o ne ją susilpninti. Todėl šį profilį galima naudoti laikančiose konstrukcijose.

Kokia yra profilio paskirtis?

Šio profilio paskirtis – supaprastinti gelžbetoninių konstrukcijų hidroizoliaciją ir pagreitinti betono liejimo darbus. Betono konstrukcijos paprastai liejamos etapais, siekiant sumažinti dėl betono susitraukimo jam džiūstant atsirandančius įtrūkimus, tačiau naudojant WPM CRACK INDUCER profilį galima kontroliuoti atsirandančius susitraukimo įtrūkius, o profilį apsaugoti vandeniui nelaidžiu plieno lakštu.

Kaip naudoti WPM CRACK INDUCER profilį betono konstrukcijose?

Profilis montuojamas tarp sienos, lubų ir grindų konstrukcijos armatūros. Atstumai tarp profilių apskaičiuojami atsižvelgiant į betono susitraukimą. Tai reiškia, kad tarpai tarp profilių turi būti pakankamai dideli, kad būtų išvengta bet kokių dėl susitraukimo atsirandančių įtrūkių, į kuriuos nebuvo atsižvelgta.

Kaip profilis užtikrina betono konstrukcijos atsparumą vandeniui?

Džiūdamas betonas traukiasi, todėl konstrukcijoje atsiranda įtrūkių. Skaičiavimai padeda nustatyti, kuriose vietose įtrūkių kontrolei ir hidroizoliacijai yra tikslingiausia įrengti WPM CRACK INDUCER profilį. Konstrukcijos atsparumą vandeniui užtikrina profilio padarytame kaiščio formos įtrūkyje veikiantis statmenas plieninis lakštas. Statmenas plieninis lakštas kaiščio formos įtrūkyje veikia kaip užtvara.

Kaip naudojant WPM CRACK INDUCER profilį per trumpesnį laiką išlieti daugiau betono?

Kadangi stingdamas betonas susitraukia, statant konstrukciją būtina į tai atsižvelgti. Susitraukimą galima sumažinti armuojant betoną. Kad betonui džiūstant neatsirastų įtrūkių, betoną galima lieti naudojant daugiau nei įprasta armatūros. Tai reiškia, kad jeigu geležies konstrukcijoje yra tiek, kad armatūros tempiamasis įtempis viršija betono tempimo stiprį, įtrūkimų dėl susitraukimo nebus. Tačiau toks sprendimas nepagrįstai padidintų konstrukcijos savikainą, todėl paprastai taip nedaroma.


Tokiu atveju praverčia efektyvus WPM CRACK INDUCER profilis, leidžiantis išlaikyti pakankamą armatūros kiekį konstrukcijoje ir numatytose vietose sukurti kontroliuojamus įtrūkius.


Kadangi profilis leidžia kontroliuoti ir nuo vandens apsaugoti dėl susitraukimo atsirandančius įtrūkius, nereikia nerimauti dėl atsirandančių atsitiktinių įtrūkių liejant didelį kiekį betono. Todėl sustingus grindų betonui, iš karto galima išlieti visas sienas. Tas pats pasakytina ir apie perdangas.

Tačiau norėtume atkreipti dėmesį, kad betono liejimo į klojinius darbai turėtų būti kontroliuojami. Tai reiškia, kad betono padavimo vamzdis turi būti kuo arčiau klojinių apačios, kad betono mišiniui pasiekus apatinį klojinių kraštą jis nesuskiltų į didesnius ir mažesnius betono gabalus. Tokiu atveju didesni gabalai paprastai anksčiau pasiekia klojinių apačią ir aplink darbinių siūlių arba WPM CRACK INDUCER profilį nesudaro sandarios betono formos. Todėl vanduo gali įsiskverbti į konstrukciją. Per daugelį metų ne kartą susidūrėme su šia problema ir likvidavome jos padarinius. Remdamiesi savo patirtimi, galime pateikti rekomendacijų, kaip išvengti šių brangiai kainuojančių klaidų.


Žinome, kaip paprastai yra liejamas betonas, tačiau manome, kad apgalvotas, kruopštus ir galbūt šiek tiek neįprastas liejimo procesas yra pranašesnis už nesandarią konstrukciją, kurią vėliau reikės iš naujo sandarinti naudojant papildomus resursus.

Kokiose objektuose naudojome WPM CRACK INDUCER profilius?

Įtrūkių formavimo profilį naudojome šiuose objektuose:

        Estijoje:

  • Kiikri 6, Tallinn
  • TÜ Kliinikumi juurdeehitus, Tartu
  • Taime 6, Tallinn
  • Tammsaare 86, Tallinn
  • Valge 16, Tallinn

    Latvijoje:

  • Tērbatas iela 72, Riga
  • Rūpniecības iela 27, Riga
  • Marijas iela 2a, Riga
  • Lauku iela 23, Riga

    Lietuvoje:

  • Manufaktūrų g. 7, Vilnius.

3D Automatic Crack Inducer Calculator (3D automatinis „Crack Inducer“ skaičiuotuvas)

Kad profilių montavimas būtų dar paprastesnis, sukūrėme 3D automatinį įtrūkių formavimo skaičiuotuvą (3D Automatic Crack Inducer Calculator). Skaičiuotuvas apskaičiuoja, kiek WPM CRACK INDUCER profilių reikia konstrukcijai ir tikslias jų montavimo vietas. Skaičiuotuve taip pat rodomi visi kiti reikiami darbinių siūlių profiliai ir jų montavimo vietos. Į skaičiuotuvą tereikia įvesti konstrukcijos storį, aukštį bei ilgį ir jis automatiškai apskaičiuoja reikiamą profilių kiekį, parengia konstrukcijos 3D brėžinį, kurį galima peržiūrėti 360° kampu ir atspausdinti.

3D automatinis „Crack Inducer“ skaičiuotuvas

Apibendrinimas

WPM CRACK INDUCER profilis turi dvi paskirtis:

  • apsaugoti nuo vandens įsiskverbimo dėl susitraukimo atsirandančius įtrūkimus,
  • kontroliuoti dėl susitraukimo atsirandančius įtrūkimus, kad būtų galima išlieti daugiau betono ir sutaupyti laiko.

Nedideli skaičiavimai rodo, kad betoninių konstrukcijų liejimui ir hidroizoliacijai naudojamas WPM CRACK INDUCER profilis stipriai taupo lėšas ir laiką. Palyginti su ritininėmis membranomis ar inkarinėmis hidroizoliacinėmis medžiagomis, šis profilis padeda beveik perpus sumažinti hidroizoliacijos sąnaudas.

  Skaičiavimai su medžiaga ir darbo valandomis:


Kainos 2022 metais

Hidroizoliacija su membrana (juodojo bako metodas)
Hidroizoliacija su kristaliniu priedu ir WPM profiliais (baltojo bako metodas)
Konstitucija
3200m2 x 35€ = 112 000€1000m3 x 3kg = 3000kg x 6.90€ = 20 700€
Sienos
1700m2 x 22€ = 37 400€ 425 м3 × 3 кг = 1275 кг × 6,90 € = 8 797,5 €
Lubos (-1)
3200m2 x 20€ = 64 000€1000m3 x 3kg = 3000kg x 6.90€ = 20 700€
Lubos (0)
3200m2 x 20€ = 64 000€1000m3 x 3kg = 3000kg x 6.90€ = 20 700€
WPM CRACK INDUCER
660m x 51.50€ = 33 990€
WPM SEALING ELEMENT
500m x 10€  = 5000€500m x 10€  = 5000€
Armatūra / armatūros
1000m x 10€ = 10 000€1000m x 10€ = 10 000€
Sum
292 400€119 887.5€

Jeigu konstrukcijoje atsiranda mažesnis nei 0,4 mm plyšys, kuris neužsidaro ir praleidžia vandenį, mes jį užsandarinsime savo sąskaita.


Profilis WPM CRACK INDUCER yra bendrovės „WPMEstonia OÜ“ sukurtas produktas, kuriam šiuo metu yra pateikta patento paraiška.



Jeigu norite sužinoti, ar galime ir kaip „baltosios vonios“ metodu hidroizoliuoti jūsų betono konstrukcijas ir pagreitinti betono liejimo procesą, susisiekite su mumis ir kartu peržiūrėsime projektą.

Sutinku, kad informacija, kurią pateikiu atsakydamas į mano užklausą, būtų saugoma šioje svetainėje.

Separate email addresses with a comma.


Hidroizoliacija: „balta vonia“ metodas
8.02.2022