Ekologinis hidroizoliacijos pėdsakas
03.03

Ekologinis hidroizoliacijos pėdsakas atsižvelgiant į medžiagų pasirinkimą ir darbo sąnaudas

Hidroizoliacinių medžiagų savybės ir montavimo būdai  
Ritininės medžiagos ar „baltoji vonia“

Europoje siūloma daug įvairių medžiagų požeminėms gelžbetonio konstrukcijoms hidroizoliuoti. Tačiau kiek mes žinome apie šių medžiagų savybes, kaip jos yra montuojamos, o svarbiausia – kokį ekologinį pėdsaką palieka montavimo metu ir vėliau?

Toliau pateiksime atsakymus į šiuos klausimus ir sužinosime, kuri medžiaga ar sprendimas yra ekologiškiausias ir praktiškiausias, atsižvelgiant į:

  • medžiagų išeigą
  • darbo sąnaudas

Šiame straipsnyje apžvelgsime, kokios medžiagos šiuo metu yra naudojamos požeminių gelžbetoninių konstrukcijų hidroizoliacijai, o pabaigoje apskaičiuosime jų savikainą vienam m2. Tokiu būdu sužinosime kaip skiriasi šių medžiagų kiekiai ir galėsime daryti išvadas apie aplinkoje paliekamą pėdsaką, lėšų ir darbo sąnaudų taupymą.

Straipsnyje bus aptariamos realiai naudojamos medžiagos. Palyginimui naudojamos šios ritininės medžiagos: „SBS“, „Köster KSK“ ir „WFP Pre-Tec“. Palyginimui naudojamas ir „baltosios vonios“, t.y., konstrukcinės hidroizoliacijos sprendimas. 

PAGRINDO PAVIRŠIUS

Itin svarbu yra tinkamai paruošti pagrindą montavimo darbams – tai taikoma visoms minėtoms ritininėms medžiagoms. Idealus paviršius yra lygus, švarus, sausas ir be nelygumų. Neturi būti aštrių išsikišusių galų ar kabelių, didelių tarpų ar įtrūkimų. Montuojant ritinines medžiagas, svarbu atsižvelgti į tai, kad pagrindo paviršius turi būti gruntuojamas, o montuojant ritininę medžiagą ji turi būti priklijuota prie konstrukcijos.

Naudojant konstrukcinės hidroizoliacijos arba taip vadinamą „baltosios vonios“ metodą, pagrindo paviršiaus lygumas nėra toks svarbus, nes membrana nėra montuojama. Tačiau betono ir betonavimo darbų kokybė yra svarbi.


MONTAVIMO VIETOS

Ritininės medžiagos gali būti montuojamos tiek horizontaliai, tiek vertikaliai. Membranos dažniausiai naudojamos pamatų plokščių, drėgnų patalpų, rūsio grindų, rūsio lubų, balkonų ir terasų hidroizoliacijai.

„Baltosios vonios“ sprendimas naudojamas elektrinių aušinimo bokštuose, vandens apdorojimo ir vandens valymo įrenginių rezervuaruose, tuneliuose ir metro, betoniniuose vamzdžiuose, požeminiuose garažuose, automobilių stovėjimo aikštelėse, pamatuose, rūsiuose, tiltuose, viadukuose, surenkamuose betono elementuose ir kitų panašių pastatų bei statinių konstrukcijose.

MEDŽIAGŲ PALYGINIMAS

SBS ritininė medžiaga yra gaminama iš bitumo (bitumas gaunamas perdirbant naftą), modifikatoriaus ir užpildo, o medžiagų viduje yra sutvirtinantis audinys arba sluoksnis. Kuo didesnis sutvirtinančio audinio svoris (norma 140-200 g/m2), tuo tvirtesnė yra SBS ritininė medžiaga; paprastai medžiagos storis yra 2-5 mm, montavimo metu dviejų medžiagų persidengimas turi būti 5-10 cm, vieno sluoksnio medžiagos svoris yra nuo 3,5 iki 5 kg/m². Ant SBS ritininės medžiagos esanti nelipni plėvelė prieš montavimą turi būti pašalinta; lengviausia ją pašalinti išlydant.

Pagrindas turi būti paruoštas taip, kaip nurodyta aukščiau. Ritininė medžiaga klojama ją privirinant dujiniu degikliu, kol išsilydo bitumas, tada medžiaga pamažu išvyniojama ant pagrindo paviršiaus. Karštas bitumas neturi liestis su vandeniu, nes jis sukelia staigų išsiplėtimą ir iššaukia savaiminio virimo procesą. 

Karšto bitumo garai gali šiek tiek dirginti viršutinius kvėpavimo takus ir akis. Į akis arba ant odos patekęs karštas bitumas gali nudeginti. Kietas bitumas nedirgina odos, bet kondensuoti bitumo garai gali dirginti.

Klojant būtina mūvėti apsauginius akinius ir specialias benzinui atsparias pirštines. Medžiaga turi būti klojama bent dviem sluoksniais. Paklotą dangą būtina atidžiai patikrinti, kad būtų užtikrinta montavimo kokybė. SBS sluoksniai turi būti montuojami be oro burbuliukų, raukšlių ar kitų panašių defektų. Tik kokybiškai atliktas darbas užtikrina „SBS“ ritininės medžiagos hidroizoliaciją. Šios medžiagos negalima kloti degioje arba siauroje vietoje.

Daugumoje produktų lapų yra nurodyta, kad SBS medžiagos eksploatavimo laikas yra apie 20 metų – t.y. norint išlaikyti pastato atsparumą vandeniui 50 metų, danga turi būti atnaujinta bent vieną kartą. 

 „Köster KSK“ yra lipni gumos bitumo mišinio membrana su HDPE plėvele. Membrana yra gaminama iš itin elastingo natūralaus kaučiuko arba sintetinės didelės molekulinės masės medžiagos. Natūralus kaučiukas, kuris kilęs iš Pietų Amerikos ir yra atsparus vandeniui, yra naudojamas gaminant ir vandeniui atsparias striukes ar batus. HDPE plėvelė yra didelio tankio polietilenas.

Plėvelė pasižymi kietumu, atsparumu dilimui, cheminiu atsparumu ir paviršiaus blizgesiu. Kadangi HDPE yra stipresnis už kitų rūšių polietileną, jis taip pat dar yra naudojamas kanistrams gaminti, dujų ir vandens vamzdžiams presuoti. Bendras membranos storis yra 1,5 mm, o sluoksnių persidengimas turi būti ne mažesnis kaip 50 mm. Svoris yra apie 1,66 kg/m2.

Ši ritininė medžiaga yra atspari vandeniui, metanui ir vandens garams, ją išbandė gamintojas. Kadangi medžiaga yra lipni, montuojant jos nebūtina termiškai apdoroti ar naudoti papildomos įrangos.

„WFP Pre-Tec“ yra montavimui paruošta laminuota hidroizoliacinė membrana. Membraną sudaro plastikinis sluoksnis, lipnus sluoksnis ir granuliuotas birus sluoksnis. Ši medžiaga visiškai sukimba su šviežiu betonu. Viename membranos krašte yra lipni juostelė su klijais, kuri sukuria vandeniui nepralaidžią jungtį. Membrana taip pat atspari radonui ir vandens garams. Šios medžiagos storis yra 1,5 mm, kraštų persidengimas turi būti 75 mm, o medžiaga turi būti klojama tik VIENU sluoksniu. Svoris apie 1,55 kg/m2. 

Montuojant nereikia papildomos įrangos, nes ši membrana yra iš anksto sumontuota ir lipni. Prieš atliekant armavimo ir betonavimo darbus membrana klijuojama ant tinkamo laikančiojo paviršiaus ir pilant betoną savaime sulimpa su šviežiu betonu. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad betonas turi būti pilamas praėjus ne daugiau kaip 45 dienoms po „Pre-Tec“ įrengimo, o liejant betoną membrana neturi būti pažeista.

„Baltoji vonia“ – naujausias, iš trijų dalių susidedantis statybinis hidroizoliacinis sprendimas; pirmoji dalis – darbinių siūlių profiliai (jungiamosios plokštės), kurie dedami į betono darbines siūles prieš liejimą arba liejimo metu. Antruoju sprendimu galime naudoti įtrūkimų profilį susitraukimo įtrūkimams kontroliuoti ir didesniems betono kiekiams pilti, trečiasis – kristalinis hidroizoliacinis priedas, kurio į betono mišinį pridedama betono gamykloje, jis suteikia betonui savybę „sugyti“.

Darbinių siūlių lakštai

Darbiniai siūlių profiliai montuojami į darbines jungtis, jie neleidžia vandeniui tekėti per darbinę jungtį pagal produkto lape nurodytą vandens slėgį.

Darbiniai siūlių profiliai gaminami iš 0,5 arba 0,7 mm storio cinkuoto plieno lakšto. Viena plieno lakšto pusė yra padengta specialia mineraline danga, kuri padeda užtikrinti sukibimą su betonu ir geresnį darbinės siūlės sandarumą vandeniui. 

WPM® darbinių siūlių lakšto 125R medžiagų sąnaudos m2 – 0,57 kg/m ir WPM® 80R – 0,32 kg/m.

Įtrūkimų profilis

Susitraukimo įtrūkimams kontroliuoti naudojamas įtrūkimų profilis, kuris užtikrina, kad susitraukimo plyšys iš karto yra nepralaidus vandeniui ir norimoje vietoje. Išbandytas profilių atsparumas vandens slėgiui yra 2,4 baro.

Įtrūkimų profilis susideda iš plieno lakšto, kuris iš vienos pusės yra padengtas specialia elastinga mineraline danga. Su cinkuotu mineraliniu sluoksniu dengtu plieno lakštu kryžmiškai sujungtos Z formą plieninės plokštės suteikia susitraukimo įtrūkiui formą, kuri padeda išlaikyti konstrukcijos stiprumo savybes. 

Hidroizoliacinio lakšto su mineraline danga plotis 150 mm, Z formos plieninių lakštų dangčių ilgis statmenai vandens barjero lakštui priklauso nuo konstrukcijos storio. WPM® Crack Inducing Waterstop (20/60/20) medžiagos sąnaudos yra 1,11+0,4= 1,51 kg/m.

Įtrūkimų profilis montuojamas konstrukcijos viduryje tarp armatūros. Plieno lakštai yra išlenkti kampu, todėl susidariusiam plyšiui suteikiamas plyšio skerspjūvis ir tokiu būdu išsaugomos konstrukcijos stiprumo savybės. 

Kristalinis hidroizoliacinis betono priedas

Kristalinis hidroizoliacinis priedas suteikia betonui galimybę savaime „sugyti“, o su į plyšį patenkančiu vandeniu šis priedas gali uždaryti betone atsirandančius ne didesnius nei 0,4 mm statinius įtrūkius.

Išsamiau paaiškinti kristalinės struktūros formavimo proceso reakcijas neįmanoma, nes kapiliarinį betono vandens įgeriamumą mažinančių priedų receptūra ir cheminė sudėtis yra gamintojų patentuoti ir neskelbiami.

Priedas neveikia kaip garų barjeras ir neskatina atsparumo korozijai bei nepažeidžia armatūros. Betono priedas padidina betono gniuždymo stiprį, apsaugo betoną nuo karbonizacijos, chloridų ir sulfatų sukeliamos korozijos. Išbandytas mūsų produkto gniuždymo stipris yra 12 barų. Kristalinio WFP CA priedo 1m³ išeina 3 kg.

Svarbu visada prieš naudojant mišinį atlikti suderinamumo testus ir išsiaiškinti priedo ir betono santykį. Maišydami žiūrėkite, kad nesusidarytų gumulėlių! 

MEDŽIAGŲ SAUGOJIMAS

Naujos kartos ritinines medžiagas galima laikyti iki 24 mėnesių, SBS – iki 12 mėnesių. „Baltosios vonios“ sprendimo profilių saugojimo terminas – 36 mėnesiai, o kristalinio priedo – 12 mėnesių. Visais atvejais reikia atsižvelgti į tai, kad produktai turi būti laikomi vėsioje, sausoje vietoje ir originalioje pakuotėje.

IŠVADA

Visi duomenys gauti iš produktų lapų arba viešos informacijos. Palyginus šiuos duomenis, tampa aišku, kad medžiagų kiekis ir svoris labai svarbus tausojant aplinką. Duomenys rodo, kiek hidroizoliacinės medžiagos reikia sunaudoti vienam m2, kad pagal tarptautinius standartus būtų užtikrinta tinkama hidroizoliacija. 

Medžiagų išeiga

Toliau pateikiame skaičiavimus, kurie parodo visų trijų rūšių hidroizoliacijos medžiagų kainą vienam m2.

  • SBS ritininės medžiagos storis yra 2-5 mm, kraštų persidengimas turi būti 5-10 cm, svoris nuo 3,5 iki 5 kg/m².
  • Köster KSK“ sąnaudos yra beveik du kartus mažesnės – membranos storis yra 1,5 mm, o kraštų persidengimas turi būti ne mažesnis kaip 50 mm. Svoris yra 1,66 kg/m2.
  • Pre-Tec“ duomenys beveik tokie patys kaip ir „Köstrer“ – medžiagos storis 1,5 mm, o kraštų persidengimas turi būti 75 mm. Tiek „Köster KSK“, tiek „WFP PreTec“ medžiagos turi būti klojamos tik VIENU sluoksniu. Svoris apie 1,55 kg/m2.

„SBS“ ritininės medžiagos turi būti sumontuoti bent du sluoksniai, tačiau „Köster KSK“ ir „WFP Pre-Tec“ pakanka vieno sluoksnio. Taigi, galime daryti išvadą, kad palyginus su „SBS“, „Köstri“ ir „Pre-Tec“, sąnaudos yra beveik keturis kartus mažesnės. Be to, „SBS“ produkto lape nurodyta, kad vidutinė tarnavimo trukmė yra 25 metai, o „KSK“ ir „Pre-Tec“ – 50 metų, tai reiškia, kad medžiagos kaina išauga gal net aštuonis kartus.

Kalbant apie konkretaus objekto medžiagų sąnaudas, pavyzdžiu galima imti konstrukciją, kurios hidroizoliacinis plotas 368 m², iš kurių sienos sudaro 168 m², o grindys 200 m².

  1. Šio objekto SBS ritininės medžiagos su dengiamosiomis skardomis sąnaudos yra 9,7 kg/1m², iš viso 3776,9 kg hidroizoliacinių medžiagų.
  2. Klasikinės hidroizoliacijos su dengiamosiomis skardomis medžiagų sąnaudos yra 2,1 kg/1m², o objekto bendros medžiagų sąnaudos yra 808,8 kg.
  3. Konstrukcinės hidroizolicijos, arba taip vadinamos „baltosios vonios“ medžiagų sąnaudos yra 1,05 kg/1m², tai yra iš viso 384,8 kg.

Darbo sąnaudos

Skaičiuodami darbo sąnaudas tokio pat dydžio objektui, atsižvelgiame į tai, kad vienu metu dirba trys darbuotojai, o darbo diena trunka aštuonias valandas. Palyginimas pagrįstas minimaliu montavimu vienam kvadratiniam metrui per vieną darbo dieną (50 m2). Hidroizoliuojant visą objektą šiuolaikinėms ritininėms medžiagoms darbo sąnaudos yra 6–8 dienos (24–32 val.). Naudojant „SBS“ ritinines medžiagas šis skaičius turi būti du kartus didesnis, nes medžiaga turi būti montuojama bent dvejais sluoksniais, t.y. 14–16 dienų (48–64 val.). „Baltosios vonios“ atveju jungčių ir įtrūkimų profilių montavimo darbo laiko sąnaudos yra maždaug penkios valandas. 

Iš skaičiavimų galime daryti išvadą, kad medžiagų ir darbo sąnaudų požiūriu „baltos vonios“ hidroizoliacijos sprendimas yra optimaliausias, taigi ir labiausiai aplinką tausojantis pasirinkimas. Tačiau visada būtina atsižvelgti į konstrukcijos projektą ir paskirtį. Svarbu atsižvelgti į objekto vietą ir kokias sąlygas jis turi atitikti. „Baltos vonios“ sprendimas yra lengvas ir patogus, nes visos medžiagos sumontuojamos konstrukcijos viduje, todėl hidroizoliacijai užtikrinti nereikia atlikti papildomų darbų.

Sutinku, kad informacija, kurią pateikiu atsakydamas į mano užklausą, būtų saugoma šioje svetainėje.

Separate email addresses with a comma.


Kristalinis hidroizoliacinis priedas betoninėse statybos
08.02.2023